OPEC+ bakanlarının mevcut arz kesintilerini onaylamasının ardından, petrol fiyatları beş aylık bir yüksekliğe ulaşan ralliyi uzatarak yükseldi.

Brent, Çarşamba günü OPEC ve müttefiklerinin çevrimiçi bakanlar toplantısında mevcut üretim kesintilerine herhangi bir değişiklik önermemesinin ardından 90 dolarlık psikolojik seviyenin bir sent içinde yükseldi. Bu hamle, Haziran sonuna kadar yaklaşık olarak günde 2 milyon varil kesintinin yerinde kalacağı anlamına geliyor.

ABD’de, bir hükümet raporu geçen hafta ulusal ham petrol stoklarının 3.21 milyon varil arttığını gösterdi, bu da bir endüstri grubunun stoklarda düşüş beklentisiyle çelişti. Resmi ABD rakamları, benzin stoklarında bir düşüş gösterdi.

Yine de, boğa eğilimi, ön ay vadeli işlemler fiyatlarının ötesinde belirginleşiyor ve petrol opsiyon tüccarları artan fiyatlara karşı korunma arayışı içindeler. Brent’in ikinci ay opsiyonları eğilimi, fiyat düşüşlerine karşı korunmayı tercih eden üreticilerin sıkça başvurduğu alış eğiliminden, fiyat artışlarına yönelik bir eğilime döndü. Bu, zaman aralıklarının daha da gerilemesiyle, başka bir güç göstergesi olan ters kotasyona doğru hareket etmesiyle birlikte geliyor.

Ham petrol, bu yıl yükselişe geçti; Ukrayna’nın Rus enerji altyapısına yönelik saldırıları ve Orta Doğu’daki gerilimler fiyatları destekliyor. OPEC+’ın kesintileri piyasayı sıkılaştırırken, ABD’de yılın başındaki derin don ve Meksika’nın son dönemdeki ihracat kesintisi dahil olmak üzere başka yerlerde de kesintiler yaşandı.

Ancak, son zamanlardaki fiyat artışları zaten büyük tüketicilerin tepkisini çekiyor. Bir üst düzey Hint petrol yetkilisi Çarşamba günü yaptığı açıklamada, son artışın endişe yarattığını ve fiyatlar sürdürülürse şirketlerin harekete geçmek zorunda kalacağını belirtti.