EVSİD Başkanı Talha Özger, ev ve mutfak eşyaları sektörünün, değer bazında Çin, Almanya, İtalya ve Hollanda’nın ardından ihracatta beşinci sırada yer aldığını belirtti. Ancak, lojistik, hammadde ve işçilik maliyetlerindeki artışlar nedeniyle ihracat fiyatlandırmasının zorlaştığını ifade etti.

Özger, dolar kurundaki artışın ihracatçıları rahatlatmadığını, özellikle işçilik maliyetlerinin altı ayda bir arttığını ve bu durumun fiyatlandırmayı zorlaştırdığını dile getirdi. Ayrıca, bazı firmaların üretimlerini kiralık alanlarda gerçekleştirdiğini ve kira maliyetlerindeki artışın da sektörü olumsuz etkilediğini belirtti.

Hammadde temininde yaşanan sorunlara da değinen Özger, Türkiye’nin kendi cevherinden üretim yapmadığını ve bazı hammaddelerin ithalatında ek vergilerin belirgin bir şekilde maliyetleri artırdığını söyledi. Özellikle çelik hammaddesindeki ek vergilerin üreticileri zor durumda bıraktığını vurguladı.

Özger, 2023 yılında 3.2 milyar dolarlık bir ihracat gerçekleştirdiklerini ve 2024 yılında ihracat hedeflerinin yeniden 3.5 milyar dolar seviyelerine ulaşmak olduğunu belirtti. Ayrıca, kg başına ihracat değerini 4.5-5 dolar seviyelerine çıkarmayı amaçladıklarını ve 2024’ün zorlu bir yıl olacağını ifade etti.

Son olarak, Özger, sektörün geçen yıl yüzde 4.7’lik bir düşüş yaşadığını ancak şimdi zorlu bir ortamda üretimi korumak ve ihracatı güçlendirmek gerektiğini söyledi. Çarkların dönmesi için her kapıyı çalmaları gerektiğini ve finansmana erişim konusunda atılacak her adımın sektöre olumlu yansıyacağını belirtti.