Altın fiyatları, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) faiz artırımlarının yakın zamanda sona erebileceği sinyalini vermesiyle yükseliş eğilimini sürdürerek son bir haftanın en yüksek seviyesine tırmandı. Fed’in faiz politikasında değişiklik yapmaması ve gelecek yıl için olası bir faiz indirimi beklentileri, altın ve gümüş fiyatlarında olumlu bir seyir oluşturdu.

Fed’in faiz kararları, doların ve tahvil getirilerinin düşmesine neden oldu ve altın fiyatları bu gelişmelerin ardından yukarı yönlü hareketlendi. Banka, faiz oranlarını yüzde 5,25 ile yüzde 5,50 arasında sabit tutarken, gelecek yıl içinde toplamda 75 baz puanlık bir faiz indirimi olasılığına işaret etti.

Enflasyonun yavaşladığı ve enflasyon tahminlerinin aşağı yönlü revize edildiği görülen açıklamalarda, Fed Başkanı Powell bankanın para politikasını sıkılaştırma yolunda büyük ölçüde tamamladığını ifade etti ancak gerektiğinde daha fazla sıkılaştırma adımlarına hazır olduklarını belirtti.

Dolar endeksindeki düşüş ve ABD tahvil faizlerindeki gerileme, altın ve gümüş gibi değerli metallerde yeniden bir alım dalgası oluşturdu.

Altın, dolar endeksindeki azalışla birlikte yüzde 0,4 artarak ons başına 2 bin 36 dolara yükseldi. Gram altın fiyatları da dolar/TL kurunun 29TL seviyesi üzerinde seyretmesiyle 1900 TL civarında işlem görmeye devam etti.

Gümüş fiyatları da bu olumlu hava eşliğinde ons başına 24 dolara doğru yükseldi. Ons gümüş yüzde 0,3 artışla 23,8 dolardan işlem görürken, gram gümüş ise yüzde 0,8 artışla 22,3 TL seviyelerinde işlem gördü.

Altın ve gümüş fiyatlarındaki bu yükseliş, dolar endeksindeki düşüş ve Fed’in faiz kararlarının ardından değerli metallerdeki talebi artırdı. Altın ve gümüş fiyatlarındaki seyir, Fed’in politika kararlarının piyasalarda yarattığı etkiyi yakından takip eden yatırımcılar ve analistler tarafından dikkatle izleniyor.