Google, Chrome tarayıcısında kullanıcıları bilgileri dışında ve onayları olmadan izlediği iddia edilen bir sınıf davasını çözmek için kullanıcıların tarama aktivitelerini yansıtan milyarlarca veri kaydını silmeyi kabul etti.

2020 yılında açılan sınıf davası, şirketin kullanıcıları, “gizli” veya “özel” mod olarak bilinen web tarayıcılarındaki gibi Chrome’da internet tarama aktivitelerini izleyerek yanılttığını iddia etti.

2023’ün sonlarında, şirketin davayı çözmek için anlaşmaya vardığı ortaya çıktı. Anlaşma şu anda ABD Bölge Yargıcı Yvonne Gonzalez Rogers tarafından onay bekliyor.

“Anlaşma, Google’ın sınırlı kayıt tutma zorluklarına bakılmaksızın geniş bir rahatlama sağlıyor,” 2024 yılı 1 Nisan’da mahkeme dosyasında belirtildi.

“Bu kayıtlardaki çok sayıda özel tarama verisi, sınıf üyelerinin özel tarama aktivitelerini yansıtan milyarlarca olay seviyesi veri kaydı da dahil olmak üzere tamamen silinecek.”

Veri düzeltme sürecinin bir parçası olarak, Google, özel tarama verilerini tanımlanabilir hale getiren bilgileri de silmek zorunda; bu, IP adresleri gibi veri noktalarını kırmızıya çevirme, Kullanıcı-Ajan dizelerini genelleştirme ve belirli bir web sitesi içindeki detaylı URL’leri kaldırma (yani, URL’nin sadece alan seviyesi kısmını tutma) anlamına gelir.

Buna ek olarak, Google’a, Chrome’un kendisi, aktif varyasyonlar ve yüklemeyi etkileyebilecek sunucu tarafı deneyler de dahil olmak üzere Chrome’un kurulumunun “durumunu” yakalayan bir Chrome-Varyasyonlar başlığı olarak tanımladığı sözde X-İstemci-Veri başlık alanını silmesi istendi.

Bu başlık, özgül Chrome kullanıcılarını tanımlayabilecek kadar potansiyel olarak benzersiz hale getiren rastgele bir tohum değerinden üretilir.

Diğer anlaşma şartları, Google’ın Chrome’un Gizli Modunda beş yıl boyunca üçüncü taraf çerezleri engellemesini gerektiriyor, şirket zaten tüm kullanıcılar için bu ayarı uygulamış durumda. Teknoloji şirketi ayrıca, yıl sonuna kadar varsayılan olarak izleme çerezlerini ortadan kaldırma planlarını ayrı ayrı duyurdu.

Google, 2024 Ocak ayında Gizli Modun ifadesini “ziyaret ettiğiniz web siteleri ve kullandıkları hizmetler tarafından toplanan verilerin nasıl toplandığını değiştirmeyeceği” şeklinde açıklığa kavuşturmak üzere güncelledi.